Boekhoorn verkoopt vestigingen aan franchisenemers

Boekhoorn gaat deel HEMA-winkels verkopen aan franchisenemers

Om warenhuis Hema internationaal te laten groeien, wil de nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn Hema-vestigingen verkopen aan franchisers. In totaal zijn er 545 Hema-winkels in Nederland
waarvan er 261 in handen zijn van zo’n honderd franchisenemers. Ook zou hij de bakkerijen van de Hema willen verkopen om met de opbrengst sneller te kunnen uitbreiden en schulden af te lossen, aldus het Financieele Dagblad, dat zich baseert op bronnen uit de financiële sector. De nieuwe eigenaar kiest hiervoor om zo de buitenlandse expansie te versnellen.
Het FD schrijft dat Boekhoorn van plan is de winkels te verkopen wanneer de overname van de HEMA definitief is. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid in januari 2019 zijn. Volgens de zakenkrant brengt de verkoop van een gemiddelde HEMA-winkel ruim 1 miljoen euro op. Naar verwachting zullen de meest winstgevende winkels in grote steden niet worden verkocht.

Toen de winkelketen nog onder leiding van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital stond, was HEMA verwikkeld in een hevige strijd met franchisenemers. Volgens Lion Capital blokkeerden de franchisenemers het verkoopproces van deze filialen. De afspraken tussen HEMA en franchisenemers van het concern waren een breekpunt bij een overnamepoging
van de Belgische investeringsmaatschappij Core Capital.

Met de overname van de Nijmegenaar Boekhoorn is een einde gekomen aan dit conflict. Hij heeft nieuwe afspraken gemaakt over de verdeling van de inkomsten uit internetverkopen. Daarbij gaat de nieuwe HEMA-eigenaar een deel van de miljoenen vergoeden waar de franchisers recht op menen te hebben.